Žlučník a vše o něm!

Každý ví, že jedním z našich orgánů je i žlučník. Ale jen málokdo ví, co to přesně je, k čemu slouží a jak vypadá. Tento článek bude komplexní zdroj informací o žlučníku, včetně nemocí a problémů. Ukážeme si i vhodné a nevhodné potraviny, které žlučníku nesedí a mohou v budoucnu vyvolat řadu problémů.

 

Žlučník

Žlučník je lidský orgán hruškovitého/bramborovitého tvaru, který se nachází poblíž jater. Slouží k úpravě a skladování žluči, která vzniká v játrech, odkud sem poté koluje. Žlučník můžete znát též pod názvem “žlučový měchýř.” Toto označení vzniklo právě díky tomu, že uchová uvnitř sebe žluč.

Teď trochu z toho anatomického hlediska. Žlučník je 8-12 cm dlouhý a jeho objem je 30-80 ml. Rozdíly jsou samozřejmě velké, protože slečna, která má 155cm a 40 kilogramů nemůže mít takový žlučník, jako chlap s 2 metry.

Žlučník pomáhá s trávením tuků.

Funkce žlučníku

Jeho hlavní funkcí je rozmělňovat tuky a tím ulehčovat jejich trávení. Pro rozložení tuků je nezbytná žlučová kapalina, jejíž hustotu ovlivňuje nervový systém a obsah tuku dodaný ve stravě. Dodaná strava se poté z žlučníku vyprazdňuje do tenkého střeva. Žlučové vývody a žlučník jsou součástí žlučových cest.

Kde je žlučník?

kde je žlučník

Co je žluč?

Žluč je žlutohnědá, anebo žlutozelená kapalina, kterou produkují játra a je obsažená v žlučníku. Pomáhá rozkládat potravu, kterou naše tělo příjme v průběhu celého dne. Žluč se vyprazdňuje do tenkého střeva právě po požití jídla. “To není vše,” jak by řekl Horst Fuchs. Mezi další funkce patří neutralizování jedovatých látek.

Žlučí se z těla odvádí zbytky léků, jedovaté látky a cholesterol. Dokáže také neutralizovat kyselé prostředí žaludku. To je velmi důležitá funkce, když vezmeme v potaz, že trávicí enzymy fungují pouze v žaludky, který nemá kyselé prostředí.

Neutralizovat žaludek můžete pomocí zelených potravin!

Co to jsou pigmenty?

Pigmenty jsou výsledkem rozpadu hemoglobinu a červených krvinek, které se neustále obnovují. Právě pigmenty dodávají stolici její charakteristickou barvu.

 

Žlučníkové problémy

S žlučníkem si můžete v průběhu života velice dobře užít. Bohužel. Díky nezdravému životnímu stylu, jako je špatný jídelníček, kouření a alkohol, vás čeká mnoho problémů. Češi patří mezi špičku na světe v rakovinách trávicího ústrojí a problémech se žlučníkem. Kterých? Jedná se především o:

  • zánět žlučníku
  • žlučníkové kameny
  • žlučníkový záchvat
  • žlučníková kolika
  • rakovina žlučníku

V případě, že cítíte bolest “v břiše” a to především v oblasti podžebří, neváhejte a běžte navštívit svého obvodního lékaře. Ten vám poradí, co a jak (napíše žádanku, léky). Lepší je odchytit možné problémy v začátcích, než bude pozdě!

 

Žlučníkový záchvat

Kdo zažil žlučníkový záchvat, ten ví, co je opravdová bolest. Není to nic příjemného. Začíná to silnou bolestí v nadbříšku a vystřeluje až do zad pod pravou lopatku, anebo mezi podžebří. Při žlučníkovém záchvatu se žluč “vylejvá” z dvanáctníku do úst postiženého jedince.

Na to tělo ve většině případech reaguje nepříjemným zvracením. Člověk začíná se zvracením jídla, následuje hlen a žluč. Ve výjimečných případech odchází z těla i žlučové kameny. Díky tomu je tělo po těchto záchvatech velice vyčerpané a je nutné dodat potřebné minerály a vitamíny!

 

Zánět žlučníku

Žlučníkový zánět je velice podobný žlučníkovému záchvatu. V začátcích se prezentuje silnými bolestmi v nadbříšku až zádech. Zánět za žádných okolností nepodceňujte, hrozí totiž k protržení stěny žlučníku, který je propojen s dutinou břišní, tenkým a tlustým střevem. V pozdější fázi se k silným bolestem přidá teplota, třesavka a v některých případech dokonce nažloutlé spojivky.

 

Žlučníkové kameny

Tento problém patří mezi nejčastější. Nejvyšší výskyt je u žen kolem 60 roka života a u lidí, kteří nedodržují zdravou životosprávu – kouří, pijí, konzumují obrovské množství cukrů a hlavně tučné jídlo. Tyto malé kamínky velikosti hrášku se ukládají v žlučníku, anebo žlučovodech.

Kameny by člověk neměl přehlížet, protože mohou způsobit koliku. Bolesti můžete cítit v oblasti nadbříška a podžebří. V případě, že kameny “zablokují” cestu, čímž zabraňují odtoku žluči, mohou způsobit žloutenku!

U tohoto onemocnění je nutné dodržovat zdravý jídelníček.Váš Žlučník

Příznaky žlučníkových kamenů?

  • Nadýmání, průjem, pocit předčasné plnosti
  • Prudká bolest v nadbříšku, říhání, bolest v žebrech, bolest v zádech
  • Nevolnost, ztráta chuti k jídlu

Nejčastěji jsou tímto problémem postiženy ženy. Je to následkem menstruace, těhotenství a kojení. Vzniku žlučníkových kamenů přispívá také strava s vysokým obsahem tuků a cukrů. Doktoři si myslí, že i stres může hrát při vzniku kamenů roli. Naopak pestrá a vyvážená strava, mléčné výrobky a vláknina mohou být tou správnou léčbou, anebo prevencí.

 

Odstranění žlučníkových kamenů

Nebezpečné kameny (ty které mohou způsobit zánět, koliku) se odstraňují chirurgicky. Ty menší se nechávají rozpustit a odejdou spolu se stolicí. Nezapomeňte, že při těchto problémech je vždy nutné dodržovat žlučníkovou dietu!

Ukážeme si, které potraviny je bezpečné konzumovat.

Dieta na žlučník:

Bezpečné
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • obiloviny – rýže, ovesné vločky, mouka
  • lehké maso – kuřecí prsa, králík, ryby, libové vepřové, krůta
  • ovoce
  • polévky, především vývary
  • rajský protlak
  • med
  • pšeničný chléb
  • koření (pouze nedráždivé) – kmín, bobkový list
  • zelenina – mrkev, salát

Žlučníková dieta modelový jídelníček.

Nebezpečné
  • tučné mléčné výrobky
  • nekvalitní uzeniny
  • tučné maso
  • čerstvý chléb
  • káva, alkohol, perlivé nápoje, sladké nápoje
  • pálivé a dráždivé koření (chilli, pepř)
  • smažené, tučné, pikantní

 

Rakovina žlučníku

Nádory žlučníku jsou velice vzácné, ale bohužel každý rok onemocní kolem 1000 lidí a to 2x více žen, než mužů. Třetina nich měla v minulosti žlučníkové kameny. Jaké jsou příznaky rakoviny žlučníku? Bohužel dost nejasné.

Nevolnost, zvracení, nadýmání, hubnutí, říhání, nesnášenlivost tučných a smažených jídel. Bolesti v oblastech nadbříška, žeber až po záda a lopatku (pravou).

 

Jaká je dieta po operaci žlučníku?

Máte po operaci žlučníku a přemýšlíte, co můžete jíst? Odpověď není jasná, protože každý má individuální potřeby a co jednomu udělá dobře, může druhému uškodit. Obecně ale platí, že by se zcela z jídelníčku mělo vynechat tučné, kořeněné a ostré jídlo.

Dále je dobré vynechat potraviny, které se dlouho tráví a zatěžují trávicí trakt. Mezi tyto potraviny patří především ovoce a zelenina se silnou slupkou a hovězí maso.

  1. pálivé/ostré
  2. tučné
  3. kořeněné
  4. jídlo, které se dlouho tráví

Zapomeňte také na alkohol, radši si ho schovejte na oslavu, až vám bude dobře! Mnohým pacientům lékaři radí, ať přestanou i kouřit. Jedna až dvě cigaretky denně vás nezabijí. Z pravidla se doporučuje pacientům, kteří mají držet žlučníkovou dietu, ať se poradí se svým chirurgem, případně doktorem.

Potraviny, které můžete konzumovat, najdete pod nadpisem “Odstranění žlučníkových kamenů.” Každopádně dietu můžete využít i v případech, že máte podrážděny žlučník!

 

Očista jater a žlučníku

Začnu příkladem. V autě, vysavači, odšťavňovači máte vždy filtr, který zabraňuje nečistotám, aby pronikli na místo, kam nechcete. A přesně tak fungují játra se žlučníkem. A jako stejně tako jako filtr u vysavače, i ten náš potřebuje občas vyčistit.

Pravidelná očista by měla být 1-2x do roka a to na jaře a na podzim. Jarní detoxikace vyčistí všechno to cukroví ze zimních měsíců a podzimní zase ty grilovačky a alkoholové oslavy z léta.

Přípravek pro očistu a detoxikaci jater.

Liverax doplněk stravy

Liverax patří mezi nejsilnější přípravky na trhu

5 přrodních látek pro kompletní očistu jater a žlučníku

LEVNÉ, 1 den užívání 5 ,-

Přejít k objednávce

Co budeme potřebovat?

  • ostropestřec mariánský
  • chrom, selen a karnitin
  • aminokyseliny (L-arginin, L-cystein, ­L-ornitin, methionin)

Doporučuji držet kůru jeden týden – ideální délka. Po tuto dobu vyřaďte z jídelníčku všechny druhy tučného masa, mléčné produkty, alkohol a cigarety.

Snažte se z jídelníčku vyřadit potraviny s vysokým obsahem masa, koření a pikantní.

Naopak zařaďte potraviny bohaté na selen (mořské ryby), karnitin a chrom (lesní plody).

Po celý týden pijte pouze čistou minerální vodu (Magnesia, Hanácká kyselka a dále). Do si můžete vymačkat čerstvý citrón, který má také pozitvní účinky!

 

Ostrostřepec marináský – podporuje růst nových jaterních buněk

Ostrostřepec je bylinka známa již po několik staletí. Již v dávné minulosti se využívala pro léčbu jater, proto je také obsažena téměř ve všech doplňcích stravy, které jsou na trhu. A není divu, má výsledky.

Ke konzumaci se používají drcená semena , například spolu s ovesnou kaší. Podporuje správnou funkci jater se žlučníkem a startuje regeneraci jater.

Další vhodné bylinky pro očistu: smetanka, ostropestřec, benedikt, měsíček, svízel, řebříček, rozrazil a klanopraška

 

Léky na žlučník a játra bez předpisu

Pro lepší vyčištění můžete zkusit některý z nabízených doplňků stravy.

Naposledy aktualizováno 17 prosince, 2020, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *