Zdravé recepty z avokáda

Nevíte, jak připravit avokádo? V následujícím článku naleznete chutné a zdravé recepty z avokáda. Jedná se o velice zdravé ovoce, které pomáhá k hubnutí a obsahuje důležité vitamíny, látky a živiny. V minulosti byl právě zde publikován článek o avokádu. V dolní části článku, se můžete podívat na to, jak poznat zralé avokádo.

Pomazánka z avokáda

Co budeme potřebovat?

  • 1 celé avokádo
  • cibule
  • lučina
  • česnek
  • francouzská hořčice
  • sůl, pepř a citrón (limetka)

Zralé avokádo je nutné rozpůlit a vyndat pecku, kterou můžete vyhodit, nebo si zkusit zasadit. Ovoce “vydlabeme” a dáme do misky. Další ingrediencí je menší cibule, kterou na jemno nakrájíme a přidáme do misky. Na konec přidáme lučinu, nadrcený česnek a vše pořádně promícháme.

V konečné fázi stačí přidat polévkovou lžíci francouzské hořčice, osolit, opepřit a zakápnout citrónem, nebo limetkou. Můžete podávat s opečeným toustem, bagetkou a nebo čerstvým rohlíkem.

Dip z avokáda

Tento dip je velice snadný na přípravu, suroviny a zvládne to opravdu každý.

Co budeme potřebovat?

  • avokádo
  • kysaná smetana
  • česnek
  • citrón
  • olivový olej
  • pepř a sůl

 Zralé avokádo rozpůlíme v půlce a vyjmeme pecku. Vydlabeme do misky a zalijeme kysanou smetanou. Pořádně promícháme a vznikne nám světle zelená hmota.

Oloupeme česnek, který nakrájíme a vložíme do misky. Zakápneme olivovým olejem a citrónovou šťávou.

V poslední fázi dochutíme solí a pepřem.

Plněné avokádo

Co budeme potřebovat k vytvoření plněného avokáda?

  • avokádo
  • papriku
  • rajče
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • pepř a sůl
  • bazalka
avokádo recept

Rozřízněte avokádo na půlku a vydlabejte. Připravte si misku, do které nasekáte papriku, rajčata, cibulku, česnek a vydlabané avokádo.

Poté polejte lžící kvalitního olivového oleje, dochuťte solí a pepřem. Misku lehce promíchejte a výslednou směs vložte do půlek avokáda.

Na ozdobu přidejte lístečky bazalky a můžete podávat!

Jak poznat zralé avokádo?

Avokádo není česká potravina a hodně lidí se s ním ještě nesetkala. Proto je možné, že nebudete vědět, jak poznat zralé avokádo.

Ale to nevadí, protože pro Vás máme tip a už se nestane, že koupíte “zajíce v pytli.”

Přezrálé i nedozrálé avokádo je jen těžce poživatelné a proto je nutné dávat při výběru pozor, protože avokádo nepatří k nejlevnějšímu ovoci.

U nedozrálého, je ale možnost, že si ho necháte dozrát doma a je vše v pořádku.


Zkontrolujte avokádo pomocí hmatu

Je třeba vzít avokádo do ruky a lehce pomačkat. V případě, že je měkké a lehce stlačitelné, tak bude přezrále a skoro zkažené.

Jestli je tvrdé, jako kámen, tak bude nedozrále. Ideální avokádo musí být pružné a lehce měkké.


Pomocí zraku

Kvalitu a zralost avokáda můžete poznat i pomocí zraku, které je ale možné jen v případě zelených odrůd avokáda (jsou i černé odrůdy).

V případě, že se vyskytují na avokádě černé tečky je téměř jistě přezrálé. Rozhodně nedoporučujeme kupovat takový kus!


Konzistence a barva dužiny

Při rozříznutí poznáme, jestli jsme koupili dobře. Dužina má být žlutá a žlutozelená.

V případě, že je celá zelená, tak se jedná o nedozrálé avokádo.

Co se týče konzistence, ta má být máslová a lehce roztíratelná a chutnat po oříškách.


 Jak má tedy vypadat a chutnat ideální avokádo?

  • pružné a lehce měkké
  • zelené bez teček
  • žlutozelená barva dužiny
  • máslová konzistence
  • chuť po oříškách

Loupání avokáda

Podívejte se také na video, kde Roman Paulus radí, jak oloupat zralé avokádo. Jedná se o projekt “Kulinářská Akademie Lidlu.” Video nezabere více, než 2 minuty!

Zdroje:

https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2894/things-to-do-with-avocado

Naposledy aktualizováno 2 července, 2024, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *