Nevíte, jak připravit avokádo? V následujícím článku naleznete chutné a zdravé recepty z avokáda. Jedná se o velice zdravé ovoce, které pomáhá k hubnutí a obsahuje důležité vitamíny, látky a živiny. V minulosti byl právě zde publikován článek o avokádu. V dolní části článku, se můžete podívat na to, jak poznat zralé avokádo.
Pomazánka z avokáda
Co budeme potřebovat?
- 1 celé avokádo
- cibule
- lučina
- česnek
- francouzská hořčice
- sůl, pepř a citrón (limetka)
Zralé avokádo je nutné rozpůlit a vyndat pecku, kterou můžete vyhodit, nebo si zkusit zasadit. Ovoce “vydlabeme” a dáme do misky. Další ingrediencí je menší cibule, kterou na jemno nakrájíme a přidáme do misky. Na konec přidáme lučinu, nadrcený česnek a vše pořádně promícháme.
V konečné fázi stačí přidat polévkovou lžíci francouzské hořčice, osolit, opepřit a zakápnout citrónem, nebo limetkou. Můžete podávat s opečeným toustem, bagetkou a nebo čerstvým rohlíkem.
Dip z avokáda
Tento dip je velice snadný na přípravu, suroviny a zvládne to opravdu každý.
Co budeme potřebovat?
- avokádo
- kysaná smetana
- česnek
- citrón
- olivový olej
- pepř a sůl
Zralé avokádo rozpůlíme v půlce a vyjmeme pecku. Vydlabeme do misky a zalijeme kysanou smetanou. Pořádně promícháme a vznikne nám světle zelená hmota.
Oloupeme česnek, který nakrájíme a vložíme do misky. Zakápneme olivovým olejem a citrónovou šťávou.
V poslední fázi dochutíme solí a pepřem.
Plněné avokádo
Co budeme potřebovat k vytvoření plněného avokáda?
- avokádo
- papriku
- rajče
- cibule
- česnek
- olivový olej
- pepř a sůl
- bazalka
Rozřízněte avokádo na půlku a vydlabejte. Připravte si misku, do které nasekáte papriku, rajčata, cibulku, česnek a vydlabané avokádo.
Poté polejte lžící kvalitního olivového oleje, dochuťte solí a pepřem. Misku lehce promíchejte a výslednou směs vložte do půlek avokáda.
Na ozdobu přidejte lístečky bazalky a můžete podávat!
Jak poznat zralé avokádo?
Avokádo není česká potravina a hodně lidí se s ním ještě nesetkala. Proto je možné, že nebudete vědět, jak poznat zralé avokádo.
Ale to nevadí, protože pro Vás máme tip a už se nestane, že koupíte “zajíce v pytli.”
Přezrálé i nedozrálé avokádo je jen těžce poživatelné a proto je nutné dávat při výběru pozor, protože avokádo nepatří k nejlevnějšímu ovoci.
U nedozrálého, je ale možnost, že si ho necháte dozrát doma a je vše v pořádku.
Zkontrolujte avokádo pomocí hmatu
Je třeba vzít avokádo do ruky a lehce pomačkat. V případě, že je měkké a lehce stlačitelné, tak bude přezrále a skoro zkažené.
Jestli je tvrdé, jako kámen, tak bude nedozrále. Ideální avokádo musí být pružné a lehce měkké.
Pomocí zraku
Kvalitu a zralost avokáda můžete poznat i pomocí zraku, které je ale možné jen v případě zelených odrůd avokáda (jsou i černé odrůdy).
V případě, že se vyskytují na avokádě černé tečky je téměř jistě přezrálé. Rozhodně nedoporučujeme kupovat takový kus!
Konzistence a barva dužiny
Při rozříznutí poznáme, jestli jsme koupili dobře. Dužina má být žlutá a žlutozelená.
V případě, že je celá zelená, tak se jedná o nedozrálé avokádo.
Co se týče konzistence, ta má být máslová a lehce roztíratelná a chutnat po oříškách.
Jak má tedy vypadat a chutnat ideální avokádo?
- pružné a lehce měkké
- zelené bez teček
- žlutozelená barva dužiny
- máslová konzistence
- chuť po oříškách
Loupání avokáda
Podívejte se také na video, kde Roman Paulus radí, jak oloupat zralé avokádo. Jedná se o projekt “Kulinářská Akademie Lidlu.” Video nezabere více, než 2 minuty!
Zdroje:
Naposledy aktualizováno 2 července, 2024, autorem Redakce Magazínu