Říká se, že snídaně je základ dne a my nemůžeme nesouhlasit. Den by měl opravdu začít zdravou snídaní, protože pomáhá nastartovat náš organismus. Měla by tvořit přibližně 20% přijaté denní energie – kvalitní bílkoviny, sacharidy a tuky. Není nezbytně nutné, aby snídani tvořily sacharidy a tuky, stačí je zařadit k dalším jídlům během dne.
Ovesné vločky k snídani
Ovesné vločky patří mezi nejlepší zdroje energie po ránu! Je možné je použít i jako předtréninkové jídlo. Jsou oblíbené především díky jednoduché přípravě, které zvládne každý. Další výhodou je i široká škála možností, jak vločky připravit. Jednou si je můžete dát s mlékem, a podruhé například s jogurtem. A jaké jsou další možnosti přípravy?
- ovesná kaše
- ovesné palačinky
- vločky s mlékem/jogurtem a přidaným ovocem (banán, borůvky, jahody,…)
Míchana vajíčka
Míchaná vajíčka jsou skvělým zdrojem živočišných bílkovin. TIP: Vaječné bílky obsahují pouze 0.03% tuku!
“Ovocná miska”
Ultra zdravá snídaně! Není nic snažšího, než si omýt a nakrájet několik druhů ovoce, které můžete neustále měnit. Přesto základ většinou tvoří jablko a banán. Dále můžete přidat hrušky, meruňky, broskve/nektariny a mnoho dalších. Odměnou vám bude vysoký příjem energie, po které se budete cítit skvěle a zdravě! TIP: Přímo fantasticky chutná ovoce s jogurtem – navíc vaše tělo příjme i důležité bílkoviny.
Ořechy a semínka
Do snídaně také můžete zařadit různé druhy ořechů a semínek. Mnoho lidí se jim vyhýbá kvůli vysokému obsahu tuků a kalorií. To je ovšem velká chyba! Je pravda, že nemůžete konzumovat ořechy po kilech ale v malém množství by je měl mít každý ve svém jídelníčku! A co je to malé množství? Udává se, že průměrně by člověk měl konzumovat něco mezi 30 až 50 gramů ořechů a semínek denně. Jste-li v objemu můžete zařadit para ořechy, které jsou velmi kalorické! Naopak jestli máte redukční jídelníček, tak zařaďte spíše pistácie, které mají až 4x méně kalorií, než ostatní ořechy! Ořechy doporučuji kupovat po kile, kde můžete ušetřit hezkou sumu!
Celozrnné pečivo s šunkou a sýrem
Pozor při výběru celozrnného pečiva! Často se totiž jedná jen o obarvené klasické pečivo a to nechceme! Šunku vybírejte s vysokým obsahem obsaženého masa (alespoň 90% – čím více, tím lepší).
Pokud chcete začít zdravě snídat, doporučuji přečíst pár článků na našem webu. Budete mít inspiraci a zjistíte, že i zdraví snídaně může chutnat skvěle!
Naposledy aktualizováno 8 září, 2019, autorem Redakce Magazínu