Rozhodl jsem se, napsat druhý díl článku, Zdravé recepty z hlívy ústřičné. Důvodem je úspěšnost článku a taky fakt, že hlíva ústřičná je zdraví prospěšná a v dnešní době ve větších městech i lehce dostupná.
Proč zařaradit hlívu do jídelníčku?
- protizánětlivé účinky
- protirakovinné účinky
- protivirové účinky
Guláš z hlívy ústřičné
Seznam ingrediencí, které musíte obstarat.
- hlíva ústřičná (cca 0.5kg)
- rajský protlak
- cibule
- česnek
- mletá paprika
- majoránka
- sůl, pepř a kmín
Do připraveného hrnce dáme osmažit dvě velké cibule do zlatova. Pak přidáme mletou sladkou papriku a na malé kousky nakrájenou hlívu ústřičnou.
Až bude hlíva lehce osmažená, nalijeme do hrnce vodu, rajský protlak, kmín a majoránku.
Opepříme, osolíme a vložíme do hrnce nakrájený, nebo podrcený česnek. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do doby, než bude hlíva měkká.
Zkokosu banner 728 x 90
Guláš z hlívy ústričné můžete podávat s houskovým knedlíkem, nebo chlebem. Pro ozdobení použijte například nakrájenou cibuli na kroužky.
Rizoto s hlívou ústřičnou
Na přípravu vynikajícího rizota z hlívy ústřičné budeme potřebovat následující ingredience.
- 250 gramů hlívy ústřičné
- zeleninový vývar ze dvou kostek
- 450g rýže
- kysaná smetana
- parmazán
- sůl a černý pepř
Na oleji osmažíme připravenou hlívu ústřičnou. Po chvilce nasypeme do hrnce i rýži a opékáme.
Za 3-5 minut zalijeme zeleninovým vývarem ze dvou kostek. 15 – 20 minut vaříme a čekáme.
Po uběhnutí určené doby, by měla být rýže měkká, tak přidáme poslední ingredience.
Kysanou smetanu, sůl a černý pepř. Jako ozdobu použijeme parmazán.
Naposledy aktualizováno 18 října, 2021, autorem Redakce Magazínu