Proteinová dieta je hitem posledních let a lidé se snaží najít čím dál tím více možnosti, jak do těla dostat bílkoviny. V dnešním článku si tedy ukážeme recept na proteinový chleba, který si můžete připravit doma a tak si navýšit příjem kvalitních bílkovin!
Při dietě je nutné vynechat bílé pečivo a proto se jedná o skvělou “náhražku” klasického chleba. Taková útěcha pro lidi, kteří jsou na chleba zvyklí a nechtějí ho vyřadit ze svého jídelníčku.
Proč tělu dodávat kvalitní bílkoviny?
Nejlepší zdrojem bílkovin jsou maso, vajíčka a proteinové prášky – ten také naleznete v dnešním receptu.
Recept na proteinový chleba
Co budeme potřebovat na přípravu 1 bochníku chleba:
- 50 g raw proteinu (zvolit můžete ten nejlevnější protein od NaMaximum)
- 200 g slunečnicového semínka
- 100 g chia semínek
- 100 g lněného umletého semínka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce provensálských bylinek
- 1 lžíce soli (doporučuji himalájskou)
- 1 rajče
TIP: Recept byl převzat ze stránek TopRecepty.cz – doporučuji se podívat, mají tam spoustu zdravých receptů, které se nemusíte bát zařadit do vašeho jídelníčku!
Postup:
- Slunečnicová semínka nechte přes noc namočená v čisté vodě.
- Chia semínka nechte hodinu ve vodě, aby mohli nabobtnat.
Do mixéru dejte všechny ingredience (protein, slunečnicová semínka, lněné semínka, česnek, provensálské bylinky, sůl, rajče a tako chia semínka zbavené veškeré vody) a rozmixujte. Těsto propracujte a udělejte z něj jeden bochník.
Chleba nakrájejte na 1,5 – 2 cm plátky, které necháme vysušit. V létě je můžete dát na sluníčko a v zimě například na rozehřátá kamna či radiátor. Chleba bude díky tomu pevný, přesto vevnitř lehce vlhký a vláčný. Chleba dle autora obsahuje kolem 105 g proteinu!
Nemáte čas a chcete si přesto vychutnat proteinový chleba?
Naposledy aktualizováno 13 června, 2021, autorem Redakce Magazínu
Taky ráda čerpám z toprecepty, ale člověk musí vědět, co hledat a také už se nějak orientovat v tom, co je a není zdravé 🙂
Naprosto souhlasím! Taky ráda https://zdraverecepty.cz/recepty/