Králičí maso patří velice dietní druhy masa, a proto se hodí do redukčních diet, ale také zdravotních diet, proto se také často objevuje na nemocničním jídelníčku. Jeho maso je tuhé a velmi lehké s nízkým obsahem tuku.
Skrývá v sobě skvělé nutriční hodnoty, prospěšné látky, ale hlavně také chutná skvěle! Jedinou nevýhodou posledních let je zvyšující se cena (aktuální průměrná cena 190 ,- za kilogram celého králíka) a také nemožnost koupení “bio” králíka. V článku si ukážeme, proč je škoda, že konzumace králíka upadá, ale také recepty včetně fotek!
Králík se řadí mezi maso s nejnižším obsahem cholesterolu. Má vysoký obsah bílkovin a to 30 gramů na 100 gramů králíka, 9 gramů sacharidů a pouze 0.3 gramů sacharidů. Co se týče vitamínů, tak nejvíce obsahuje vitamín B12, B2, B a B6.
Z minerálních látek hořčík, zinek, draslík a fosfor, proto má také velice pozitivní vliv na zdraví člověka.
Jaké benefity přináší konzumace králičího masa? + zajímavosti
- králičí maso patří mezi významné antioxidanty
- pozitivně ovlivňuje kvalitu naší pokožky
- zařaďte králíka do redukčních diet a zhubněte
- reguluje hladinu cukru v krvi – vhodné maso pro diabetiky
- konzumace králíka je doporučená pro alergiky, protože králičí maso obsahuje nejméně alergenů
- zlepšuje syntézu DNA
Ačkoliv konzumace králičího masa má tyto pozitivní účinky na náš organismus a tělo, tak jeho spotřeba klesla od roku 1989 na více, než polovinu. A to je škoda. Obsahuje vysoké množství proteinů, které hrají při hubnutí a tvorbě svalové hmoty zcela zásadní roli. Podívejte se také na moje “bezkonkurenční recepty na králíka!”
Králičí maso je lehce stravitelné – tělo dokáže strávit 90% (u hovězího pouze 60%)!
Přírodní králík s olivovou tapenádou
Co budeme potřebovat?
- 4 ks králičích stehen
- 1 rajče
- 100 g tapenády z černých oliv
- olivový olej
- rozmarýn (nejlépe čerstvý)
- sůl a pepř
- alobal
- Jako první se necháme troubu předehřát na 250 °C a králičí stehna po obvodu lehce párkrát nařízneme. Stehno poté musíte potřít tapenádou a nejlépe tak, aby se dostala i do “zářezů.”
- Jako druhý krok si nakrájíme rajče na celé plátky a z alobalu uděláme 4 části. Na každý alobal doprostřed dejte plátek rajčete, položte stehno a zalejte kapkou olivového oleje. Důkladně osolíme a opepříme.
- Teď už nezbývá nic jiného, než králíka zabaleného v alobalu dáme na plech a poté do vyhřáté trouby. Pečeme 13 – 15 minut a poté troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít.
- Králíka můžete podávat se zeleninovým salátem, rýží, bramborem, anebo bramborovou kaší.
- Dobrou chuť!
Tip: Wok pánev recenze – připravte si dokonálého králíka i v domácím prostředí!
Remoska Tria 480×300
Naposledy aktualizováno 13 června, 2021, autorem Redakce Magazínu