Celým jménem Stévie sladká je tropická rostlina, která se vyskytuje především v oblasti Jižní a Střední Ameriky, kde ji také používaly domorodé kmeny ke slazení. Kvete bílou barvou a může být vysoká až 100 cm. V posledních letech nastal “boom” co se týče užívání stévie, hlavně v Japonsku. Důvod je jednoduchý. Je to nekalorické sladidlo, které se perfektně hodí do diety.
Proto jí spousta dietologů a nutričních specialistů doporučuje jako alternativu k né příliš zdravému bílemu cukru.
Stévie má ale i další výhody oproti klasickému cukru. Nepřispívá totiž k tvorbě zubních kazů, pomáhá lépe tvořit insulin a je také vhodná pro diabetiky.
Konzumace stévie by pro děti měla být tabu, protože stále nejsou studie, které by zaručovali nezávadnou konzumaci.
Sladší než cukr
U stévie se uvádí, že je na chuť až 300x sladší než klasický řepný cukr! Z této malé rostlinky se konzumují jen zelené listy, které se mohou užít čerstvé nebo nasušit.
V obchodech ji můžete sehnat také jako tekutý extrakt, nebo bílý prášek podobný cukru.
Nespornou výhodou rostliny oproti cukru je, že si jí můžete zasadit a pěstovat v domácích podmínkách (na okně). Tuto možnost také nejvíce doporučuji. Proč? Protože když koupíte například extrakt ze stévie, tak nemůžete 100% vědět, co s tím udělali výrobci. Proto je lepší si jí vypěstovat téměř zadarmo na okně, než za to zaplatit.
Je nenáročná a k tomu uděláte něco pro svoje zdraví a o tom to je, ne?
V čem je tedy lepší oproti klasickému cukru?
- nekalorická -> vhodná do redukční diety
- nezpůsobuje zubní kazy
- pomáhá k tvorbě insulinu (je vhodná i pro diabetiky)
- celkově zdravější než cukr
Proč vyřadit klasický cukr a začít s konzumací stévie?
stévie nemá negativní vliv na kvalitu zubů a nevznikají po konzumaci zubní kazy
je bezkalorická – hodí se do redukčních diet (TIP: Hledáte nízkokalorické těstoviny? Vyzkoušejte Slimpastu)
“Pro lidi, kteří nejsou schopni naplnit pitný režim nekalorickými nápoji, optimálně vodou z kohoutku nebo balenou pramenitou vodou, jsou nápoje slazené nekalorickými sladidly velkou výhodou. Samozřejmě je však lepší, když si hubnoucí odvykají chuti na sladké a konzumují potraviny bez přidaného cukru či stévie,” radí Iva Málková ze společnosti STOB.
Zdroje:
Americká studie o vlivu stévie na zdraví člověka (v anglickém jazyce)
7 pozitivních benefitů konzumace stévie (v anglickém jazyce)
Naposledy aktualizováno 2 července, 2024, autorem Redakce Magazínu