V článku si ukážeme několik proteinů (doplňky stravy), ve všech cenových kategoriích. Řekneme si něco o zpracování proteinů a také, jaké existují druhy. Proč je důležité tomuto temátu věnovat pozornost, pochytit si nové věci a naučit se přijímat protein (bílkoviny) ve správném množství?
- Protein je základní stavební jednotkou lidského těla, hlavně co se týče svalové hmoty.
- Bez proteinu nebudete hubnout a ani přibírat svalovou hmotu!
Proteiny v potravinách
Za nejlepší zdroj proteinů je považováno maso kvůli jeho komplexnosti. Maso obsahuje všechny aminokyseliny, které potřebujeme ke správné regeneraci a růstu svalů. Dalším důležitým zdrojem jsou bezpochyby vejce, a to převážné bílky.
Posledním nejznámějším zdrojem jsou výrobky z mléka (sýry, jogurty,…), které krom důležitých proteinů obsahují i vápník.
Mléko z jídelníčku radši vynechte a nebo ho konzumujte pouze v omezené míře – většina populace nemá přizpůsobené trávení (intolerance laktózy).
TIP: Obchod Kulturistika.com nabízí největší výběr proteinů za nižší ceny, než konkurence.
Jak se protein vyrábí?
- Sušené proteiny – nejzákladnější forma proteinu. Je to vlastně usušená základní surovina (syrovátka, vejce,…). Jsou těžko stravitelné a při cvičení se nepoužívají.
- Sušené proteinové koncentráty – tato metoda je o jednu pomyslnou příčku výše, co se týče zpracování (při zpracování dojde k odstranění části tuků a cukrů). Stejně se ale nepoužívají.
- Filtrované proteiny – metoda, která si již normálně používá. Je tu skvělý poměr cena/kvalita. Princip je v chemické reakci, kdy se navážou proteiny na médium a pak se znovu proteiny uvolní z média, a tentokrát už bez nečistot! Pozor: levné proteiny chutnají uměle.
- Mikrofiltrované proteiny – CFM – nejrozšířenější a nejprodávanější forma proteinů na trhu posledních let. Protein je zpracován pomocí keramických desek a tím pádem nepřichází do styku s chemikáliemi. Jedinou nevýhodou proteinu je vyšší cena (kvalita je ale oproti jiným zpracování také jinde…). Dle mého názoru nejlepší protein!
- ISO proteiny – Takto jsou označovány proteiny, které jsou většinou zpracované za studena. Tím si zachovají svojí biologickou hodnotu.
- Hydroizoláty – to jsou proteiny, které jsou rozbité na aminokyseliny pomocí vaření v kyselinách, nebo enzymaticky.
Jaké jsou zdroje proteinů?
- syrovátka (whey) – nejrozšířenější, nejlépe se využije ( jde rychle do svalů)
- mléko – nevyužívá se kvůli špatné vstřebatelnosti
- kasein – dlouhá doba trávení, vhodný na noc
- hovězí maso (beef) – protein z hovězího masa, relativně nízká cena na tu kvalitu
- Vejce (egg) – využívají spíše lidé, kteří nechtějí/nemůžou konzumovat hovězí, a nebo syrovátkový protein, rychlá vstřebatelnost
- Sója (soy) – sojóvý protein, nízká vstřebatelnost, vhodná do redukční diety
- Ovoce – další varianta pro ty, kteří nechtějí/nemůžou konzumovat hovězí, a nebo syrovátkový protein
- Rýže – opravdu existuje i rýžový protein, vužití najde především u veganů
- Směsi – směs proteinů z více zdrojů
Naposledy aktualizováno 10 května, 2024, autorem Redakce Magazínu