Klíčení se mezi vyznavači zdravého stravování stává poměrně běžnou záležitostí, ovšem to platí zejména pro luštěniny. Naproti tomu ořechy, semínka nebo zrna zůstávají v tomto ohledu poněkud stranou pozornosti, což je rozhodně velká škoda.
I ořechy, semena a zrna jsou pro mnohé osoby poměrně těžko stravitelné, čemuž lze předejít právě klíčením, při němž dochází ke snížení obsahu enzymů a naopak se radikálně zvyšuje obsah vitamínů a minerálů.
Ořechy, semínka a zrna ve formě výborných klíčků
Podívejme se tedy trochu detailněji na klíčení ořechů a semínek, které v sobě skrývají velký potenciál. Z hlediska obsahu vitamínů a minerálů jsou takové klíčky nedocenitelné a co do chuti a použití velmi rozmanité. Nutno si však uvědomit, že ne všechny ořechy nebo semínka je možné klíčit. To platí v případě kešu ořechů, pekanových, vlašských nebo makadamových ořechů. Rovněž se nesnažte klíčit lněné semínko. Naopak příjemně překvapit vás může naklíčená vojtěška, špalda nebo třeba proso. Doba klíčení se značně různí, u semínek a zrn jsou to obvykle dva nebo více dní, ale například mandle vyklíčí už za dvanáct hodin. Co se týče použití, zde máte naprosto volnou ruku. Naklíčená semínka jsou velmi chutná sama o sobě, nebo je použijte k ozdobení nejrůznějších pokrmů nebo do salátů. Naklíčená zrna vylepší třeba snídaňové cereálie či ovesnou kaši. A naklíčené ořechy ozvláštní dezerty ve zdravé, odlehčené verzi.
I při klíčení ořechů a zrn můžete použít praktické klíčící misky, kde je však třeba klíčky dvakrát denně rosit. Menší pozornost vyžadují klíčidla semen, která zajistí potřebnou vlhkost za vás. Vybavení potřebné ke klíčení, stejně jako další užitečné pomocníky pro zdravé stravování, například vločkovače, jogurtovače či odšťavňovače, nabízí internetový obchod Přístroje pro zdraví.
Naposledy aktualizováno 7 prosince, 2018, autorem Redakce Magazínu