Co je to vlastně cholesterol?
A je pro naše zdraví skutečně tak nebezpečný? V reklamách slýcháme nabídky produktů bez cholesterolu, dále potravinové doplňky ke snížení cholesterolu, čím nám ale může škodit? Zaprvé si musíme říci, že cholesterol je pro nás velmi důležitý, jsou totiž dva typy cholesterolu a to: HDL a LDL cholesteroly.
Dle pochybných článků v magazínech pro ženy se dočteme o dietách, kde ve stravě vůbec nenajdeme tuk, jelikož chceme být všichni štíhlí. Snažíme se vyhnout potravě, která obsahuje reklamami často zmiňovaný cholesterol, jenž zatěžuje srdce a cévy.
Když opominu další funkce tuků, potřebné pro náš organismus, musím zdůraznit, že je velmi důležitý pro transport vitaminu E a samozřejmě ostatních vitaminů rozpustných v tucích. Cholesterol je jeho transportérem a také je důležitý při stavbě biomembrán.
Takže zdánlivě nezdravé věci, mohou v malém množství hrát pozitivní roli v našem stravování. Tzv. hodný cholesterol – HDL putuje z krve do jater a neukládá se v cévách, LDL (,,zlý‘‘ cholesterol) při velkém množství způsobuje sklerózu cév.
Vitamin E brání LDL cholesterolu před žluknutím a zabraňuje jeho usazování v cévách. Takže jak vidíte, v lidském těle vše se vším souvisí a mnohdy věci zdánlivě škodlivé s kombinací potřebných elementů se stávají prospěšnými. HDL a LDL transportují vitamin E do tkání.
Myslím, že tady platí známé rčení ‘‘jíst se má ,,vše‘‘ s kombinací s nepříliš používaným rčením v praxi – ‘‘jez do polosyta‘‘. Z našeho jídelníčku nesmí vymizet tuk, jelikož má své opodstatněné postavení v našem organismu.
Samozřejmě není tuk jako tuk, teď jsem neměl na mysli přepálený olej ve fastfoodových řetězcích, ale kvalitní tuky a oleje z ověřených zdrojů. Drastické diety šířené hlavně neodbornou veřejností nás nutí škodit samy sobě, možná v dobré víře, ale často pro náš organismus končící velmi negativně.
💡 Jak LDL cholesterol škodí?
V případě nadbytku se usazuje uvnitř cév a tím zužuje jejich průměr. Zúžený průměr samozřejmě zužuje průtok krve cévami, tento jev se označuje ateroskleróza. V případě uvolněného krevního trombu může nastat situace, kdy tromb putuje krevním řečištěm a v místě tohoto zúžení se zasekne.
Tím ucpe cévu úplně a zamezí proudění krve a nastane infarkt nebo mrtvice.
💡 Jak je pro nás HDL cholesterol prospěšný?
HDL (‘‘hodný‘‘) cholesterol se degraduje v játrech a neusazuje se uvnitř cév jako LDL (‘‘zlý‘‘) cholesterol. Hodnota by neměla klesnout pod 1,2 mmol/l u mužů a 1,0 mmol/l u žen. HDL cholesterol slouží jako transportní mechanizmus pro LDL cholesterol. Transportuje ho do jater, kde je zpracován a tím se neukládá v cévách.
Vysoký cholesterol – hodnoty cholesterolu
Hladina cholesterolu (LDL) je nežádoucí při hodnotě nad 3 mmol/l.
Hodnoty cholesterolu
Množství cholesterolu se určí z vyšetření krve.
LDL cholesterol – rizikové hodnoty nad 3 mmol/l
HDL cholesterol – rizikové hodnoty pod 1,2 mmol/l u mužů a 1,0 mmol/l u žen
Celkový cholesterol – rizikové hodnoty nad 5,2 mmol/l
TGA = triacylglyceroly – rizikové hodnoty nad 1,7 mmol/l
Hodnoty cholesterolu dle věku
Jak snížit cholesterol?
Zvýšený cholesterol trápí současnou lidskou populaci často. Je to zapříčiněno stravováním dnešní doby a životním stylem.
Cholesten
Cholesten je přírodní doplněk stravy k účinnému snížení hladiny cholesterolu a jeho optimalizaci na zdraovu úroveň. Za produktem stojí česká firma Advance Nutracutics, která patří mezi nejlepší výrobce doplňků. K výrobě používají pouze ověřené a kvalitní vstupní suroviny.
Nemusíte se tak obávat vedlejších účinků a zdravotních komplikací. Přečtěte si reálné zkušenosti uživatelů na oficiálních stránkách a zjistíte, že doplněk je účinný a lidé si ho pochvalují.
✅ přírodní složení
✅ pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu
✅ snížení cholesterolu a pozitivní výsledky již po 2 týdnech užívání
✅ o proti jiným produktům je cholesten levný
✅ mnoho pozitivních zkušeností
Dieta při vysokém cholesterolu
Komplexem pro udržení nízkého cholesterolu je držení optimální tělesné hmotnosti, zdravý pestrý jídelníček a pravidelný pohyb. Co se týká příjmu tuků, není třeba je z jídelníčku vynechávat, jak jste si mohli přečíst výše, není to ani vůbec vhodné, jelikož jsou pro naše zdraví důležité.
Je ale potřeba vybírat si kvalitní tuky a dávat přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky jako je máslo a sádlo. Není nutné je z jídelníčku zcela vymazat, ale omezit jejich množství. Zařaďte do stravy větší množství vlákniny, tu naleznete hlavně v zelenině a celozrnném pečivu.
Hladinu cholesterolu zvyšují nasycené tuky. Naopak polynenasycené tuky jsou prospěšné. Nachází se v rostlinných olejích a rybách. Dieta na cholesterol musí být pestrá, zajistí vám to dostatek živin, vitamínů a minerálů.
Doplňky stravy pro snížení cholesterolu
Účinnou látkou, která pomáhá snižovat cholesterol je monakonin, nachází se v červené rýži. Jako koncentrovaný extrakt ho můžeme nalézt v přípravku Cholesten, ten navíc obsahuje koncentrovanou DHA a EPA.
Kyselina dokosahexaenová (DHA) se přirozeně nachází v rybách, má příznivé účinky na činnost srdce. Kyselina eikosapentaneová (EPA) se rovněž vyskytuje v rybách, konkrétně v rybím oleji.
Dostatečný příjem EPA a DHA přispívá ke správné činnosti srdce.
Hodnoty cholesterolu – tabulka
Tuk | Omega 3 mastné kyseliny | Omega 6 mastné kyseliny |
Řepkový olej | 9 | 20 |
Olivový olej | 1 | 9 |
Vepřové sádlo | 1 | 8 |
Rybí tuk | 15 | 5 |
Tabulka nám ukazuje obsah omega 3 a 6 mastných kyselin. Obě jsou důležité, ale důležitý je i jejich samotný poměr. Ideální poměr by se měl pohybovat mezi 2-4:1 (omega 6 : omega 3). Lidé většinou konzumují daleko více omega 6 mastných kyselin, což není úplně vhodné. V případě, že nedoplňujeme omega 3 mastné kyseliny stravou, je vhodné je tělu dodat ve formě potravinových doplňků.
Co znamená označení panenský olej?
Jde o první lisování. Olej se získává za mechanických podmínek, nikoliv chemických a při získávání nesmí překročit teplotu 25°C. Také znáte pod označením ‘‘Virgin‘‘ .Extra virgin, extra panenský olej, je označení pro nejvyšší kvalitu oleje.
Tyto oleje, ať už olivový, či jakýkoliv jiný jsou považovány za nejkvalitnější a nejvhodnější pro studenou kuchyni. Vedlejším výrobkem jsou tzv. pokrutiny. Olej z pokrutin můžete využívat pro teplou kuchyni.
Jak vypadá ideální jídelníček pro snížení cholesterolu?
(Příklad denního jídelníčku)
- Snídaně
Palačinky s ovocem a domácí marmeládou.
- Svačina
Banán a jogurt s živými kulturami, posypte ořechy, jsou dobré chuťově i nutričně. Můžete přidat i chia semínka, bohatá na omega 3 a 6 mastné kyseliny.
- Oběd
Pečený losos na pečícím papíře. Pečte osolené, s citrónovou kůrou a koprem. Jako příloha jsou vhodné brambory, či zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem.
- Svačina
Celozrnný chléb s lučinou light a plátky rajčat či jinou zeleninou.
- Večeře
Sushi s avokádem. Avokádo má příznivý obsah nenasycených mastných kyselin.
Řasa Nori je významný zdroj EPA. Výhodou řasy je v tom, že absorbuje žádoucí látky, ale nekumulují se v ní nežádoucí, jako je tomu v mase ryb (těžké kovy a další). Rýže obsahuje málo tuků a vysoký obsah sacharidů. Řasu Nori nemusíte využívat jen do sushi, přidává se i do salátu, či těstovin. Obsahuje také vysoké množství jódu.
Sezam, který se do sushi přidává, obsahuje poměrně velké množství fytosterolu, který pomáhá snižovat cholesterol. Také prospívá imunitnímu systému.
V případě dlouhého dne můžete zařadit do jídelníčku 6. jídlo ve formě konjakovýh těstovin, kdy zažene pocit hladu, dodá vlákninu, ale nedodá energii. Vyrábí se z hlízy konjaku.
Tyto těstoviny mají naprosto zanedbatelnou nutriční hodnotu, jsou tuhoměkké konzistence, vyrábí se v různých tvarech (rýže, tenké těstoviny, široké nudle a další). Nemají chuť, převezmou chuť omáčky, co na ně dáte.
Omáčka:
Na pánvi na pár kapkách řepkového oleje osmahněte cibulku, přidejte baby špenát čerstvý, či mražený špenát a poté osolte, přidejte česnek, pepř, kari koření, pár kapek jablečného či rýžového octa a kokosové mléko, vše dle chuti. Do hotové směsi přidejte propláchnuté konjak těstoviny. Pokrm je hotový, tyto těstoviny nemusíte vařit, prodávají se v nálevu, který je nutný promýt.
Samozřejmostí je dodržování pitného režimu ve formě neochucené vody, bylinných čajů, ovocných a zeleninových šťáv. Pro udržení zdravého kardiovaskulárního systému je vhodné neztěžovat tělo kouřením a větší konzumací alkoholu.
Odkazy:
Použitá literatura:
MURRAY, Robert K. Harperova Biochemie. 4. vyd. Jinočany: H&H, 2002. ISBN 80-7319-013-3.
Naposledy aktualizováno 6 září, 2021, autorem Redakce Magazínu