Máte chuť na čokoládu a bojíte se negativních účinků, jako jsou kazy zubů, tloustnutí a dalších problémů? Není třeba, protože kvalitní čokoláda v malém množství nemá prakticky žádný negativní dopad na vaše zdraví. Spíše naopak. Pojďme si nejdříve ukázat, jak má pravá čokoláda vypadat a poté i na její účinky.
Cena čokolády
Je jasné, že kvalitní čokoládu za 15 korun nikde nekoupíte, a jestliže chcete kvalitu, tak si musíte připlatit (často není o tolik dražší). V levných čokoládách bývá málo kakaa a “hmota” je nahrazená nekvalitními náhražkami.
Co patří mezi nekvalitní háhražky?
- tuk
- sušená syrovátka, laktóza a lískooříšková pasta
- vanilin
- éčka, aromata a dochucovadla
Kvalitní čokoláda a její výroba
Kvalitní čokoláda bývá složená z velice málo surovin. Mezi hlavní přísady patří kakaová sušina (hmota), kakaové máslo a třtinový cukr (místo řepkového). Často se také přidává sojový lecitin, který čokoládu zjemní a má tedy lepší konzistenci.
K výrobě kvalitní čokolády se nejčastěji používají kakaové boby z Venezuely, Ekvádoru, Indonésii nebo z Madagaskaru. Tuto informaci hledejte na přední straně obalu.
Kvalitní a chuťově dobré čokolády mají od 44% -77% kakaa.
Z čeho má být kvalitní čokoláda vyrobena?
- kakaová sušina/hmota
- kakaové máslo
- třtinový cukr
- vanilka
- sojový lecitin (v některých případech)
Vliv na zdraví
V minulosti byla čokoláda v dostání i v lékárnách a doporučená denní dávka bylo maximálně 50 gramů (dle dnešních výzkumů je to zbytečně mnoho).
Konzumace pravé čokolády je doporučená především pro lidi s vysokým krevním tlakem. Působí pozitivně na srdce, cévy a snižuje riziko infarktu.
Využívá se také jako účinný antioxidant, protože obsahuje vysoké množství flavonoidů. Povzbuzuje mozek a jeho funkce, chrání tělo před alergiemi a pomáhá tlumit artritidu. Jaké další pozitivní účinky má čokoláda?
- zlepšuje pozornost
- zmírňuje pocit úzkosti
- mírní únavu
- povzbuzuje psychiku
- afrodiziakální účinky
Škodlivost čokolády na zuby
Bohužel odpověď není úplně jednoduchá, protože je rozdělená na dva tábory. Jeden tábor říká, že čokoláda přispívá k tvorbě zubních kazů, a naopak druhý tvrdí, že čokoláda obsahuje fluor, který vytváří na zubech neviditelný povlak, a tím chrání zuby před bakteriemi.
Pozor na množství
Ať už se rozhodnete, že konzumace čokolády vám stojí za to, tak buďte chytří! Čokoláda ačkoliv je dle mého názoru zdravá, tak obsahuje vysoké množství kalorií, se kterými je nutnost počítat.
Naposledy aktualizováno 3 června, 2022, autorem Redakce Magazínu