Resveratrol je látka ze skupiny polyfenolů, která má výrazné antioxidační účinky. Je produkována některými druhy rostlin, které jí využívají ke své ochraně před poškozením či plísněmi. Některé studie uvádí, že v lidském těle resveratrol zpomaluje stárnutí.
To je také důvodem toho, proč už dnes lze běžně sehnat resveratrol jako doplněk stravy. Pokud vás zajímá, jaké má resveratrol další účinky a kde ho lze najít, čtěte dál. Vše se dozvíte v následujícím článku.
Charakteristika resveratrolu a jeho výskyt v přírodě
Na otázku, co je to resveratrol, může jednoduše odpovědět chemie. Je to derivát stilbenu, jenž patří do skupiny polyfenolů, které jsou populární díky jejich antioxidačním účinkům.
Jde o látku, která byla objevena teprve ve 20. století – v roce 1939 vědci izolovali resveratrol z kořene kýchavice velkokvěté. Od té doby neustále probíhají výzkumy ohledně resveratrolu a jeho účinků na lidské zdraví.
Rostlinný původ
Resveratrol je látka rostlinného původu, přičemž není úplně běžný. Nachází se pouze v některých rostlinách. Rostliny resveratrol produkují z ochranných důvodů – chrání je před plísněmi či ultrafialovým zářením.
Life Extension Optimized Resveratrol 250 mg, 60 kapslí
- čistá forma ve vysoké koncentraci
- prospívá kariovaskulárnímu systému
- Life Extension je ověřený výrobce s kvalitními produkty
- Ve slevě
Největší množství resveratrolu bychom mohli nalézt v rostlině zvané křídlatka japonská. Její účinky znala již tradiční čínská medicína. U nás tyto účinky tolik známy nejsou, tato rostlina je zde ale již hodně rozšířená. Resveratrol se pro doplňky stravy většinou získává právě z ní.
K zamyšlení vybízí fakt, že tato rostlina je jinak považována za „nezničitelný“ plevel. Často odolá herbicidům a dokáže prorůstat i asfalt. Její nevídaná síla by mohla být důsledkem vysoké koncentrace resveratrolu.
Resveratrol se podle své formy dále dělí na cis-resveratrol a trans-resveratrol. Pro člověka je daleko lépe vstřebatelný trans-resveratrol. Pokud si budete pořizovat resveratrol jako doplněk stravy, měla by to vždy být právě tato trans forma.
Resveratrol v potravinách
Získat pro vaše tělo dostatek resveratrolu pouze z potravin je takřka nemožné.
Nachází se pouze v některých specifických potravinách, a navíc je jeho koncentrace v nich poměrně nízká.
Pokud tedy chcete váš organismus zásobit resveratrolem v dostatečném množství, je dobré užívat ho jako doplněk stravy.
Poté lze samozřejmě jeho příjem dále navýšit potravinami s jeho obsahem a dosáhnout tak optimálního příjmu.
Resveratrol můžete najít zejména v těchto potravinách:
- Křídlatka japonská – tato léčivá bylina je také jedlá. Ke konzumaci jsou nejvhodnější její mladé čerstvé stonky.
- Víno – i alkoholický nápoj může být prospěšný. Vhodným zdrojem resveratrolu je červené víno. Bílé víno ho obsahuje méně v zanedbatelném množství. Množství resveratrolu v červeném víně záleží na jeho odrůdě – může se pohybovat v rozmezí 0,2-5,8 mg.
- Některé druhy ovoce – resveratrol naleznete v borůvkách, brusinkách, moruších, černém rybízu, hroznovém víně nebo švestkách.
- Ořechy – resveratrol se nachází také v arašídech, pistáciích či vlašských ořeších.
- Kakao
Účinky resveratrolu
Resveratrol je známý hlavně díky svým antioxidačním účinkům, čímž se stává prevencí množství onemocnění, včetně těch civilizačních.
Kromě toho má ale resveratrol také další účinky, které jsou příznivé pro lidské zdraví.
Ovlivňuje kardiovaskulární či nervový systém, může zlepšovat metabolismus či zpomalovat stárnutí buněk. Na všechny blahodárné účinky resveratrolu se teď podíváme blíže.
Anti-aging efekt
Hned na začátku je potřebné říci, že studie s ohledem na zpomalování stárnutí v důsledku užívání resveratrolu byly prozatím prováděny pouze na zvířatech.
Někteří vědci a lidé se ale naklání k názoru, že resveratrol účinkuje úplně stejně také u lidí.
Údajně by resveratrol mohl podporovat produkci genů dlouhověkosti, tato teorie ale zatím nebyla potvrzena.
Co bylo potvrzeno je fakt, že resveratrol je silným antioxidantem, díky čemu kromě jiného také zpomaluje stárnutí buněk.
Antioxidační účinky
Jak jsme již zmínili, resveratrol je velmi silným antioxidantem.
Spolu s kurkuminem jedním z nejsilnějších, jaké známe. Díky tomu neutralizuje volné radikály, které stojí za poškozováním lidské tkáně a vznikem různých nemocí. Resveratrol tak může být účinnou prevencí těchto nemocí.
Kromě toho zpomaluje stárnutí buněk, což se může projevit zejména na kvalitě pokožky. V důsledku tohoto faktu dostal resveratrol přezdívku „elixír mládí“.
Příznivý vliv na kardiovaskulární systém
Resveratrol účinně podporuje správnou funkci srdce a cév, snižuje špatný LDL cholesterol, který způsobuje zužování cév, je prevencí kardiovaskulárních onemocnění.
Kromě výše uvedeného dokáže také snižovat krevní tlak. Jak je to možné?
Resveratrol zvyšuje produkci oxidu dusnatého, čímž zlepšuje vazodilataci.
Srdce tak nemusí vyvíjet takový výkon, jako je tomu v případě zúžených cév.
To má za následek pokles krevního tlaku. Díky tomu dochází také k poklesu rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, protože srdce není tolik dlouhodobě namáháno.
Resveratrol 60 kapslí
- 100 mg 98% resveratrolu
- vhodný pro všechny nad 18 let
- levnější varianta k značce Life Extension
- Rychlé dodání
S těmito účinky souvisí také v poslední době hodně diskutovaná otázka, která je známá jako „francouzský paradox“.
Jde o to, že se ve Francii i přesto, že její obyvatelé konzumují velké množství živočišných tuků, které jsou častou příčinou kardiovaskulárních onemocnění, tato onemocnění vyskytují třikrát méně než kdekoli jinde na světě. Jak je to možné?
Někteří z vědců provádějících studie se začali přiklánět k názoru, že za tím stojí červené víno, kterého Francouzi konzumují velké množství.
Právě v červeném víně můžeme resveratrol najít, a ten by tak mohl být odpovědí na otázku, co stojí za francouzským paradoxem.
Příznivé účinky na nervový systém
Některé studie resveratrolu naznačují, že tato látka působí příznivě na naši schopnost zapamatovat si nové informace. Díky tomu lze resveratrol užívat také jako podporu učení.
Jiné studie zase říkají, že resveratrol je možné využívat při léčbě neurodegenerativních onemocnění, jakými jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Resveratrol má podle nich zlepšovat funkce mitochondrií v buňkách.
Doplňky stravy, ve kterých je resveratrol zkombinovaný s piperinem, zase dokážou zlepšovat prokrvení mozku.
Prevence rakoviny
Resveratrol se může uplatnit také jako prevence onkologických onemocnění. Studie na toto téma se ale různí.
Podle některých dokáže resveratrol působit proti rakovině jednak díky svým antioxidačním účinkům, a jednak díky tomu, že podporuje sebedestrukci nádorových buněk a blokuje vznik a růst metastáz.
Kompenzace diabetu
Resveratrol může zlepšovat metabolismus glukózy, díky čemu se podílí na stabilizaci hladiny krevního cukru.
Dokáže také zvyšovat citlivost buněk na inzulín. Díky tomu lze diabetes a jeho příznaky dostat pod kontrolu a nemoc tak kompenzovat.
Protizánětlivé účinky
Resveratrol dokáže také tlumit zánětlivé procesy. Některé studie potvrdily, že například při CHOPN je jeho vliv velmi příznivý.
Jak užívat resveratrol?
Resveratrol můžete přijímat buď z potravy, nebo ve vyšším množství z doplňků stravy.
Doporučená denní dávka resveratrolu dosud nebyla stanovena, podle některých studií by se ale měla pohybovat kolem 200-300 mg.
Bezpečná dávka je pak do množství 450-500 mg.
Konkrétní dávkování vždy najdete na obalu vašeho doplňku stravy. Je zásadně nutné jí dodržovat, resveratrol by při denní dávce kolem 1 g mohl mít nežádoucí účinky.
Užívání resveratrolu by se svým lékařem měli konzultovat lidé, kteří užívají antikoagulancia a také onkologičtí pacienti.
Nežádoucí účinky resveratrolu
Zkušenosti s resveratrolem jsou takové, že při dodržování doporučených denních dávek nemá žádné nežádoucí účinky. Ty se mohou objevit při užití 1 g resveratrolu za den.
V doplňcích stravy se nejčastěji setkáte s doporučenou denní dávkou 200 mg. Toto dávkování byste tak museli překročit 5x.
V tom případě by se nežádoucí účinky mohly projevit následovně:
- Trávicí potíže – průjmy, bolesti břicha, nadýmání, nauzea.
- Snížené množství leukocytů a trombocytů.
- Zvýšená hladina bilirubinu v krvi.
Závěrečné shrnutí
I přesto, že některé účinky resveratrolu či fakta o něm jsou vědeckou komunitou i běžnými lidmi dosud živě diskutovány, můžeme resveratrol jako doplněk stravy na pultech lékáren či různých obchodů najít již zcela běžně.
Nicméně platí, že resveratrol je i nadále podrobován podrobným výzkumům, přičemž některé z jeho účinků již byly potvrzeny. Přesto ale resveratrol nachází mezi vědci stále také své odpůrce.
Tento nevídaný rozkol byl nejspíše způsoben jednou kontroverzí – způsobil jí ředitel Kardiovaskulárního výzkumného centra Univerzity v Connecticutu, Dipak K. Das, který zemřel v roce 2013. Ten v průběhu 7 let falšoval výzkumy resveratrolu a snažil se ho prezentovat jako účinný všelék.
Výsledky jeho studií publikovaly vědecké časopisy. Po tom, co byl podvod odhalen, stal se z události skandál nevídaných rozměrů. Nejenom, že Dipak Das dehonestoval sám sebe, uškodil ale také resveratrolu jako látce a léku. Řada lidí od jeho užívání upustila a některé kontroverze přetrvávají dodnes.
Resveratrolu přesto nelze oddiskutovat fakt, že je to látka s obrovským potenciálem, která má již několik potvrzených příznivých vlivů na lidské zdraví.
Jde zejména o silné antioxidační působení a velmi příznivý vliv na zdraví kardiovaskulárního systému. Pokud tedy od resveratrolu nebudete očekávat, že se stane lékem na všechno, jeho užívání vás určitě nezklame.
Naposledy aktualizováno 26 listopadu, 2022, autorem Redakce Magazínu