Avokádo je opravdovým skvostem mezi ovocem. Tento zelený plod totiž pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu, regenerují svalstvo, pomáhá proti rakovině prostaty, působí pozitivně na nervovou soustavu a tím to nekončí – čtěte dále!
Co se skrývá ve zdravém avokádu?
Ačkoliv avokádo obsahuje velké množství tuku, přesto patří do zdravého a vyváženého jídelníčku! Jak je to možné?
Jsou tuky nezdravé?
Říká se to, ale není to tak úplně pravda. Avokádo totiž obsahuje mononenasycené tuky (neukládají se jako běžné tuky), které jsou pro lidské tělo zdravé a důležité.
Též je obohacen o minerální látky a to především o draslík, měď, magnesium a fosfor.
Draslík je potřebný pro posílení svalových vláken, posílení nervů a je i důležitý pro srdeční sval. Měď zase pro nepřetržitý růst buněk.
Důležité je i magnesium (hořčík), které pomáhá takové buňky udržovat zdravé a zpomaluje jejich stárnutí.
Podpoří spalování tuků
Zajímavostí je i fakt, že obsahuje látky, které podporují a pomáhají spalování tuků!
Dále obsahuje vitamíny C, E, K, H, B3, B5 a kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou.
Avokádo recepty!
Všechny uvedené recepty jsou zdravé, rychlé a chutné. Nebojte se je zkusit a podělit se s vašimi zkušenostmi!
Avokádová polévka
Potřebné ingredience:
- zralé avokádo
- cca 50 gramů baby špenátu
- cca 500 gramů zeleného chřestu
- 1 okurka
- jarní cibulka
- sůl, pepř
- citrón
- máta na ozdobu
V první řadě je potřebné oloupat okurku a rozříznout na dvě části. První nakrájíme na kostičky a druhou nahrubo. Poté chřest (pouze měkké části) dáme do mixéru s 300 ml vody, přidáme baby špenát, jarní cibulku nahrubo nakrájenou okurku a pořádně rozmixujeme.
Další přísadou už je zralé avokádo (dužina), citrónová šťáva a mátu. Pro dochucení použijeme sůl a pepř. Výborná studená polévka je hotová. Dobrou chuť!
Avokádové guacamole
Guacamole je vlastně taková pomazánka. Patří mezi nejčastější pokrmy z avokáda.
Ingredience:
- oloupané a vypeckované avokádo
- rajče
- koriandr
- malá cibulka
- stroužek česneku
- šťáva z citrónu
- sůl a pepř
Dužinu z avokáda rozmačkejte najemnou pastu, do které přidáte na jemno nakrájené rajče, koriandr, nasekanou cibulku, rozdrcený stroužek česneku a šťávu z citrónu. Pro dochucení použijte pepř a sůl. Guacamole pro jednoho je hotové! Přejeme dobrou chuť!
Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1do
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406.php
https://cs.medlicker.com/1208-avokado
Naposledy aktualizováno 13 června, 2021, autorem Redakce Magazínu