V dnešní době je údajně okolo 55 nemocí, které jsou spojeny s lepkem. Existuje studie, která říká, že okolo 99 % lidí nikdy nebylo vyšetřeno. Většina si už zvykla na svůj zdravotní stav a bere to jako samozřejmost.
Nutno podoktnout, že přehlížení symptomů a odkládání speciální diety, si může za pár let vybrat svou daň. Jestli na sobě projevujete změny a máte pocit, že se možná potýkáte s celiakií, tak vyhledejte odbornou pomoc. Včasná diagnostika vám v budoucnu může mnoho ulehčit.
Co je to lepek?
Lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí v některých obilninách, hlavně v žitu, pšenici a ječmene.
V pečivu a těstech způsobuje “potřebnou” pružnost, proto je taky lepek relativně ceněný v pekárenském průmyslu.
Jíst lepek nebo ne?
Pro některé je to životní nezbytnost, ale čím dál tím více i zdravý jedinci drží bezlepkovou dietu.
A není divu.
Když totiž na minimálně tři týdny vysadíte lepek z jídelníčku, tak ve většině případů se budete cítit lépe a pravděpodobně i zhubnete v oblasti břicha.
Důvodem je, že lepek se ukládá právě v této oblasti. Je nutné si dát pozor na ostatní důležité živiny, například vlákninu.
Je chybou nahradit jen pečivo za bezlepkové a zbytek nechat při starém. Je nutné se na to podívat komplexně. Lepek se totiř ukrývá i v řadě dalších potravin, u kterých to ani nečekáte.
Jakým potravinám se vyhnout?
V bezlepkové dietě je několik potravin, kterým se raději vyhněte obloukem. Obecně lze říct, že musíte vynechat hlavně pokrmy a výrobky, které obsahují mouku.
Bohužel mouka se přidává i do jídel, v kterých to nečekáte.
- Paštiky
- polévky
- omáčky
- dresinky
- pudinky
- zmrzliny
- a mnoho dalších
Proto je nutné, před koupí jakéhokoliv pokrmu přečíst složení. Doba pokročila a alergeny jsou ve větších supermarketech vždy pod názvem produktu.
Případně si můžete vyžádat tzv. Knihu alergenů, kterou by měl mít každý obchodní řetězec.
Můžete vyzkout také proteinovou dietu od společnosti KetoMix. Jedná se o českou firmu, která vyrábí hotová proteinová jídla v prášku. Výhodou je komplexní nutriční hodnota jídel a rychlá příprava. Stačí vám 5 minut, trocha vody a máte hotovo.
Když se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, tak se Vám zmenší počet výrobků, které můžete sníst. Naštěstí je ale 21. století a doba moderních technologií a internetu.
Tím chci říct, že na internetu naleznete stovky tisíce receptů a užitečných tipů na skvělé dobroty, u kterých ani nepoznáte, že jsou vlastně bezlepkové.
Princip bezlepkové diety
V kompletní dietě (kvůli zdravotním důvodům) je nutné vynechat pšenici, žito, ječmen, oves a výrobky udělané z těchto potravin.
Dále potraviny, v kterých to možná nečekáte, přesto je tam ten lepek někde schovaný.
Právě když trpíte zdravotními problémy je nutné si přečíst složení všeho, co kupujete a jíte.
Jak jde doma dopředu, tak už občas můžete vidět, že v obchodech, například u uzenin je seznam alergenů.
Povolené potraviny při bezlepkové dietě
Quinoa (Merlík čilský)
Quinoa je přirozeně bezlepková a vysokým obsahem bílkovin, což ji dělá ideální pro bezlepkovou stravu.
Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je bohatá na vlákninu, železo a hořčík.
Rýže
Rýže je bezlepková a základní potravinou po celém světě. Je snadno stravitelná a poskytuje energii díky vysokému obsahu sacharidů.
Hnědá rýže navíc obsahuje větší množství vlákniny a živin než bílá rýže.
Kukuřice
Kukuřice je bezlepková a zdrojem antioxidantů, jako jsou zeaxanthin a lutein.
Je také dobrým zdrojem energie, obsahuje vitaminy skupiny B a je bohatá na vlákninu, která podporuje trávení.
Pohanka
Pohanka, přestože název napovídá jinak, neobsahuje lepek a je skvělá pro zvýšení diverzity v bezlepkové stravě.
Nabízí vysoký obsah proteinů a je dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů.
Amarant
Amarant je bezlepkové pseudoobilí s vysokým obsahem proteinů, vlákniny a esenciálních minerálů, jako je železo, hořčík a mangan.
Jeho drobná zrnka nabízí oříškovou chuť a jsou skvělá ve směsích.
Ořechové mouky
Mouky z mandlí, kokosu nebo lískových ořechů jsou vynikající pro bezlepkové pečení a vaření.
Ořechové mouky jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a protein, což přispívá k lepšímu pocitu sytosti.
Navíc dodávají jídlům bohatou chuť a jsou výborným zdrojem vitaminu E a minerálů.
Proso
Proso je bezlepkové obilí, které je lehce stravitelné a má mírně oříškovou chuť. Je bohaté na živiny, obsahuje B-vitamíny, draslík, fosfor, hořčík a železo.
Proso je také dobrým zdrojem antioxidantů a poskytuje tělu dlouhotrvající energii.
Naposledy aktualizováno 9 listopadu, 2023, autorem Redakce Magazínu