Když se řekne olivový olej, mnoho příznivců zdravé výživy hned zaplesá – a rozhodně je k tomu důvod, protože tolik benefitů jen tak nějaký dar přírody opravdu nemá! Tedy ještě kromě toho, že se hodí do studené kuchyně i pro smažení a vaření, takže se dá využít různými způsoby aneb jak zrovna velí chuťové pohárky. O
livy, respektive olej, jenž se z nich získává, se dobře kombinují nejen s rybím masem, ale i těstovinovými saláty a třeba i čokoládovými dezerty. Tak si nechte chutnat!
Chorvatsko je na trhu také, dáte mu šanci?
Olivový olej Chiavalon má ve středomořské oblasti opravdu dobrý zvuk, ale v našich zeměpisných šířkách možná ještě nepatří mezi tak docela známé značky. Proč? Přednost dostává třeba Kréta, jih Francie, španělská Andalusie a další lokality, které jsou v kombinaci s olivami naprosto tradiční.
Proč ale nakupovat olivový olej jen tam? Život je jedno velké dobrodružství a byla by škoda neochutnat i jiné varianty, které skýtají další a další kulinářské zážitky. Istrie je pro olivy vlastně výhodou, protože oproti jižněji položeným krajinám nabídne kratší vegetační období spojené s výběrovou sklizní.
Olej je pak zajímavější, ale to musí každý na talíři posoudit sám – protože platí, že sto lidí značí sto chutí, že?
Pula, Vodnjan a pár dalších měst v okolí. Přesně to je kraj, kde začal v devadesátých letech rozmach jedné firmy, která se specializuje na zelené olivové háje. Sandi Chiavalon a jeho příběh je skutečně inspirativní záležitost, takový progres se nevidí každý den. P
řipravovat olivový olej opravdu s láskou je hodně důležité, pokud svému řemeslu rozumíte, dostanete se dříve nebo později na výsluní. Pět druhů olivových olejů, mezi nimiž nechybí například prestižní Ex Albis, už čeká na přijetí do vaší kuchyně. Ocenění z řady prestižních soutěží, například v Curychu nebo Los Angeles, skýtá velký potenciál.
Vliv olivového oleje na zdraví určitě nejde, jakkoliv zpochybnit, že?
Naposledy aktualizováno 28 srpna, 2020, autorem Redakce Magazínu