Hlíva ústřičná není jen obyčejná houba. Má využití i v léčebných procesech a je celkově zdravá. Přisuzují se jí protizánětlivé, protirakovinné a protivirové účinky. Proto vznikl i tento článek, protože si myslím, že sem bezpochyby patří.
Salát z hlívy ústřičné
Co budeme potřebovat k výrobě?
- hlívu ústřičnou (250g)
- šunku (50g)
- okurek
- 1 vejce
- 1 cibule
- kukuřice a hrášek
- majonéza
- sůl, pepř a kmín
- olej
Nejprve nakrájíme čerstvou hlívu a podusíme na 15-20 minut na oleji. Až bude hlíva hotová, tak ji nechte stranou vychladnout. Mezitím si připravte misku, do které nakrájíte šunku, okurek, jedno celé vejce (natvrdo) a malou cibulku.
Další položkou je kukuřice a hrášek. Můžete použít čerstvý, nebo i zavařené. Jako poslední přidejte majonézu, sůl, pepř, kmín a pořádně vše zamíchejte. Uchovávejte v ledničce a podávejte s čerstvým pečivem.
Hlíva ústřičná dršťková polévka
Pro přípravu polévky budeme potřebovat následující ingredience.
- hlíva ústřičná (400g)
- vývar
- hladká mouka
- mletá paprika
- česnek
- sůl
- černý pepř a kmín
- majoránka
Hlívu propláchneme a nakrájíme na dlouhé kousky (podobně jako dršťky).
V hrnci poté kousky restujeme na oleji, když bude hlíva “připravená” zalejeme vývarem (nejlepší je vepřový).
Teď je čas na přípravu jíšky na pánvi, do které přimícháme mletou papriku.
Hotovou jíšku dáme do polévky, osolíme, přidáme pepř, česnek a majoránku. Polévku aspoň 10-15 minut vaříme.
Podáváme s čerstvým pečivem (bagetka je suprová!).
Chutnalo vám? Můžete zkusit i další zdravé recepty z naší databáze receptů!
Naposledy aktualizováno 18 října, 2021, autorem Redakce Magazínu