Recept na králíka + fotky!

Králičí maso patří velice dietní druhy masa, a proto se hodí do redukčních diet, ale také zdravotních diet, proto se také často objevuje na nemocničním jídelníčku. Jeho maso je tuhé a velmi lehké s nízkým obsahem tuku.

Skrývá v sobě skvělé nutriční hodnoty, prospěšné látky, ale hlavně také chutná skvěle! Jedinou nevýhodou posledních let je zvyšující se cena (aktuální průměrná cena 190 ,- za kilogram celého králíka) a také nemožnost koupení “bio” králíka. V článku si ukážeme, proč je škoda, že konzumace králíka upadá, ale také recepty včetně fotek!

maso králíka benefity

 

Králík se řadí mezi maso s nejnižším obsahem cholesterolu. Má vysoký obsah bílkovin a to 30 gramů na 100 gramů králíka, 9 gramů sacharidů a pouze 0.3 gramů sacharidů. Co se týče vitamínů, tak nejvíce obsahuje vitamín B12, B2, B a B6.

Z minerálních látek hořčík, zinek, draslík a fosfor, proto má také velice pozitivní vliv na zdraví člověka.

 

Jaké benefity přináší konzumace králičího masa? + zajímavosti

  • králičí maso patří mezi významné antioxidanty
  • pozitivně ovlivňuje kvalitu naší pokožky
  • zařaďte králíka do redukčních diet a zhubněte
  • reguluje hladinu cukru v krvi – vhodné maso pro diabetiky
  • konzumace králíka je doporučená pro alergiky, protože králičí maso obsahuje nejméně alergenů
  • zlepšuje syntézu DNA

Ačkoliv konzumace králičího masa má tyto pozitivní účinky na náš organismus a tělo, tak jeho spotřeba klesla od roku 1989 na více, než polovinu. A to je škoda. Obsahuje vysoké množství proteinů, které hrají při hubnutí a tvorbě svalové hmoty zcela zásadní roli. Podívejte se také na moje “bezkonkurenční recepty na králíka!”

 

Králičí maso je lehce stravitelné – tělo dokáže strávit 90% (u hovězího pouze 60%)!

 

Přírodní králík s olivovou tapenádou

Co budeme potřebovat?

  • 4 ks králičích stehen
  • 1 rajče
  • 100 g tapenády z černých oliv
  • olivový olej
  • rozmarýn (nejlépe čerstvý)
  • sůl a pepř
  • alobal
  1. Jako první se necháme troubu předehřát na 250 °C a králičí stehna po obvodu lehce párkrát nařízneme. Stehno poté musíte potřít tapenádou a nejlépe tak, aby se dostala i do “zářezů.”
  2. Jako druhý krok si nakrájíme rajče na celé plátky a z alobalu uděláme 4 části. Na každý alobal doprostřed dejte plátek rajčete, položte stehno a zalejte kapkou olivového oleje. Důkladně osolíme a opepříme.
  3. Teď už nezbývá nic jiného, než králíka zabaleného v alobalu dáme na plech a poté do vyhřáté trouby. Pečeme 13 – 15 minut a poté troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít.
  4. Králíka můžete podávat se zeleninovým salátem, rýží, bramborem, anebo bramborovou kaší.
  5. Dobrou chuť!

Tip: Wok pánev recenze – připravte si dokonálého králíka i v domácím prostředí!

recepty na králíka


Remoska Tria 480×300

Naposledy aktualizováno 13 června, 2021, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *