Máme pro vás skvělé recepty s králičím masem, protože králík by za žádných okolností neměl chybět ve vašem jídelníčku. Jedná se totiž o lehce stravitelné a dietní jídlo. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin a všech esenciálních aminokyselin, tedy i takových, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit a musíme je přijímat ve stravě.
Králičí maso o váze 150 gramů má kolem 159 kcal /kalorií.
Co obsahuje králičí maso?
Díky tomu, že králík obsahuje nízké množství tuku (odvíjí se to dle stáří 2-10g tuku na 100 gramů masa) a téměř nulové procento sacharidů, patří mezi potravinami s nízkou kalorickou hodnotou. Napomáhá tomu i fakt, že králičí maso má vysoký obsah vody. Patří mezi významné zdroje vitamínů B a to především B2, B6 a B12.
Svalovina je bohatá na fosfor, draslík, hořčík, síru a zinek! Maso je vhodné pro lidi s diabetem.
Tento recept je možné zařadit spíše do Italské kuchyně, což určitě není na škodu. Tímto receptem se odlišíte od většiny receptů na králíka, protože neobsahuje smetanu ani “kilo” česneku! Co budeme potřebovat?
-
- králičí maso 400 g
- 2 stroužky česneku
- feferonka
- rajčata 4 ks
- bílé víno 50ml
- rozmarýn
- sůl a pepř
Remoska Prima 970×310
Jako první si nakrájíme česnek na téměř průhledné plátky a dáme smažit na pánev. Králičí prsa nakrájíme na nudličky a přidáme k česneku a společně smažíme.
Hned poté přichází na řadu nakrájená feferonka společně s vínem a rozmarýnem.
Všechno necháme hezky povařit a následují rajčata – můžete použít i rajčatový protlak. Směs 20 minut dusíme, aby se promíchali všechny chutě dohromady.
Podáváme s čerstvým pečivem a skleničkou vína.
Králík na česneku zajisté patří mezi českou klasiku. Doporučujeme přidat kousek špeku, případně vepřového, protože králík by se mohl lehce vysušit. Takto zajistíte, že bude šťavnatý a chutný! Co budeme potřebovat?
- králík
- špek, slanina, anebo kus vepřového
- česnek 6 stroužků
- cibule 1 kus
- kmín
- tymián
- sůl a pepř
V první řadě musíme naporcovat králíka na jednotlivé porce. Poté do každé porce udělejte malý zářez nožem a místo vyplňte špekem (slaninou). Maso vložte do pekáče, potřete rozlisovaným česnekem a přidejte nakrájenou cibulku na kostičky. Na závěr nezbývá nic jiného, než přidat kmín, sůl, pepř a tymián. Pečeme dle potřeby 45 minut až 60 minut.
Jedná se znovu o recept na pečení celého králíka, kterého akorát naporcujeme na jednotlivé části. Díky použité slanině zůstane králík šťavnatý. Můžu vám garantovat, že si tento recept a hlavně hořčičnou omáčku zamilujete!
- králík
- slanina
- česnek 1 palička
- sůl, pepř
- rozmarýn
Na omáčku:
- 250 ml zeleninového vývaru
- 3-4 Dijonské hořčice
- 60 ml smetany
- 1 lžíce medu
- šťáva z jednoho citrónu
- sůl a pepř
Nejdříve se připravíme králíka, kterého rozkrájíme na porce, osolíme a opepříme z každé strany. Každá kousek zabalíme do slaniny a naskládáme vedle sebe do pekáče. Česnek oloupejte a společně s rozmarýnem přidejte do pekáče. Na vyskládáné kousky masa nalijeme naší omáčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 stupňů po dobu 60 minut – čas se může lišit podle velikosti králíka.
Příprava omáčky:
Omáčku si uděláme “vedle” v misce. Dijonskou hořčici rozmícháme v zeleninovém vývaru společně s lžící medu, šťávy z citrónu a smetanou. Pro ochucení přidejte sůl a pepř!
A teď něco originálního ve středomořském stylu! Tento zdravý recept pochází z knihy “Už dost, šéfe!” od známého českého kuchaře a bojovníka proti náhražkám, Zdeňka Pohlreicha! Knihu doporučuji zakoupit, protože neobsahuje pouze skvělé recepty, ale také pohled na českou gastronomii, vtipné hlášky a vzpomínky na natáčení. Co budeme potřebovat?
- celý králík
- cibule
- suché bílé víno 350 ml
- máslo 50 g
- hladká mouka
- sůl, pepř
- rýže
Příprava Ratatouille:
- Oloupaná rajčata 500 g
- červená paprika
- rajčatové pyré
- česnek 2 stroužky
- máslo 40 g
- cibule
- petržel a tymián
- bobkový list
- sůl a pepř
Jak udělat Ratatouille?
Nejlepší je začít s přípravou ratatouille, protože příprava je náročná na čas. V hrnci si v první řadě necháme rozehřát máslo a přidáme česnek, cibuli, oloupaná rajčata, rajčatové pyré a bylinky, které jsou výše uvedeny.
Až budou všechny ingredience v hrnci, tak opepříme a osolíme. Ztlumíme žár a vaříme, dokud nezmizí téměř všechna voda. Bylinky v průběhu vytáhněte ven.
Králíka mezitím osmažíme v hrnci na oleji ze všech stran, aby se zatáhl a dáme stranou do misky.
Hrnec lehce opláchneme, přidáme olej a začneme smažit cibulku. Na to přidáme králíka, víno, mouku a náš připravený Ratatouille.
Tuto směs vaříme po dobu 45 minut a podáváme s čerstvou rýží.
Naposledy aktualizováno 13 června, 2021, autorem Redakce Magazínu