Kustovnice čínská je rostlina původně pocházející z Číny a Japonska, dnes běžně pěstovaná téměř po celém světě. Její plody se nazývají goji a díky širokému spektru zdraví prospěšných látek v nich obsažených jsou označovány jako superpotravina.
Díky těmto látkám má kustovnice celou řadu příznivých účinků na lidské zdraví, které byly využívány již v tradiční čínské medicíně.
Co je kustovnice?
Kustovnice čínská, latinsky Lycium chinense je lilkovitý keř, jehož plody se nazývají goji, případně goja.
Goja je ovoce výrazně sladké chuti a červené barvy.
Nejčastěji se konzumuje buď čerstvá nebo sušená goja. Tyto plody lze ale také přidávat do jogurtů, smoothies, ovocných salátů nebo cereálií.
Díky sladké chuti je tak lze využít jako zdravou náhradu sladidla.
Samotnému keři se nejlépe daří tam, kde má dostatek slunečních paprsků a kolem sebe dostatek prostoru.
Není na pěstování náročný, můžete si ho proto zkusit vypěstovat i doma na zahradě.
Keř může dorůstat až do 2 metrů, listy mají zaoblený mandlovitý tvar.
Květ kustovnice čínské má většinou 5 fialových lístků, složených do tvaru kalichu.
Zdraví prospěšné látky obsažené v goji
Goji i kustovnice čínská jsou doslova nabity zdraví prospěšnými látkami.
Nevyužívají se pouze plody, tradiční čínská medicína uměla zpracovat také listy, kůru a kořeny již před staletími.
Co všechno se v tomto keři tedy skrývá?
V první řadě je to 9 neesenciálních a 9 esenciálních aminokyselin.
Cennější jsou ty esenciální, protože lidské tělo si je nedokáže samo vytvořit, a tudíž je musí přijímat z potravy.
Dále je to opravdu široká škála minerálů, kterých je v goji více než 20.
K nejdůležitějším patří vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo, selen nebo měď.
Za skupinu vitaminů najdeme v goji další neuvěřitelnou řadu – vitaminy A, B1, B2, B6, C a E.
Jenom vitaminu C je v goji 5x více než v pomeranči.
Z dalších velmi užitečných látek lze jmenovat karotenoidy (zejména zeaxantin), polysacharidy, flavonoidy, organické kyseliny, vlákninu, rostlinné steroly (hlavně betasisterol, jenž má protizánětlivý účinek a dokáže také snižovat hladinu cholesterolu).
Není tedy vůbec divu, že při tomto obsahu aktivních látek dostaly goji i kustovnice označení superpotraviny.
Jaké má kustovnice účinky na lidské zdraví?
Kustovnice čínská a zdraví, to jsou snad 2 nedílné části jednoho celku.
Tradiční čínská medicína označuje kustovnici za klíč k dlouhověkosti.
Podívejme se tedy na jednotný přehled pozitivních účinků, které má kustovnice na naše zdraví.
Antioxidační působení
V plodech kustovnice jsou obsaženy velmi silné antioxidanty, které v našem těle zneškodňují volné radikály a chrání tak naše tkáně před poškozením.
Zpomalují tím mimo jiné také stárnutí organismu a dodávají tělu vitalitu a energii.
Podpora imunitního systému
V goji můžeme najít velmi vysoký obsah vitaminu C, bez kterého by správná funkce imunitního systému nebyla možná.
Naše tělo ho potřebuje k tvorbě kolagenu a tím k udržení dobrého stavu pokožky a sliznic, které v imunitním systému fungují jako bariéry.
Potřebný je také ke správné funkci neutrofilů, což jsou leukocyty bojující s patogeny, které se dostanou do našeho těla. Zabraňuje tím zánětům a infekcím.
V neposlední řadě je vitamin C také sám o sobě antioxidantem.
Snížení míry únavy a vyčerpání, zvýšení energie a vitality
Zde svou roli sehrává zejména železo. Tento prvek je nedílnou součástí krevního barviva hemoglobinu, přímo se tak podílí na procesu dýchání.
Je také součástí myoglobinu, který transportuje kyslík ke svalům.
Podílí se tak na tvorbě energie. To je také důvod, proč se zvýšené dávky železa podávají při únavovém syndromu.
Podpora normální funkce nervové soustavy
Goji dokáže pozitivně ovlivnit také naší nervovou soustavu.
Hlavní role zde hrají vitaminy skupiny B – thiamin a pyridoxin.
Zejména vitamin B6 – pyridoxin, dokáže nervovému systému pomoci také s depresí a úzkostí.
Pro svou správnou funkci potřebuje nervový systém také fosfor, který má v goji také své zastoupení.
Podpora tvorby kolagenu a udržení dobrého stavu pokožky, vlasů a nehtů
Zde hrají zásadní roli dvě obsažené látky – vitamín B2 (riboflavin) a vitamín C.
Riboflavin má důležitou úlohu při tvorbě nových buněk, čímž se na udržení pokožky, vlasů a nehtů v dobrém stavu přímo podílí.
Vitamín C se zase podílí na tvorbě kolagenu, bez kterého by tento dobrý stav pokožky ani nebyl možný.
Kromě toho se kolagen podepisuje také pod stav cév, zubů, kloubů a chrupavek, kostí.
Je totiž základní stavební hmotou všech pojivových tkání.
Regulace hladiny cholesterolu a podpora kardiovaskulárního systému
Regulovat hladinu cholesterolu dokáže goji díky obsahu betasisterolu.
Je prokázáno, že tato látka hladinu LDL cholesterolu, tedy toho špatného, snižuje. Zabraňuje tak ateroskleróze a je prevencí infarktu.
Na přímé podpoře správné funkce kardiovaskulárního systému se dále z látek obsažených v goji podílí také thiamin, riboflavin, pyridoxin, vápník a fosfor.
Regulace hladiny krevního cukru
Goji jsou i přes svou výrazně sladkou chuť vhodné také pro diabetiky.
Jsou v nich totiž obsaženy sacharidy s nízkým glykemickým indexem.
Diabetici tak tyto plody mohou klidně používat jako náhražku sladidla, například do salátů.
Goji tak snižuje hladinu krevního cukru.
Chrom, který v goji také najdeme, zase dokáže zesilovat účinky inzulínu, díky čemu se využívá při prevenci a léčbě diabetu.
Podpora zraku
Goji jsou velmi bohaté také na betakaroten, který je provitaminem vitamínu A, retinolu. To znamená, že z betakarotenu je lidské tělo schopno vytvořit si vitamín A.
Retinol podporuje zdraví sítnice a zdravý zrak. Díky němu mohou naše oči vidět za šera a rozeznávat barvy. Navíc je dalším zástupcem antioxidantů, kterých je v goji opravdu spousta.
Další účinky
To byl pořád výčet těch základních pozitivních účinků, goji má také další.
Lze z nich jmenovat podporu hubnutí, zlepšení regenerace svalů po sportovním výkonu, antistresové působení, podporu funkce ledvin a jater, prevenci rakoviny prostaty a prsu, a u mužů nakonec také afrodiziakální účinky.
Kustovnice v těhotenství
Na otázku, zda jsou plody goji vhodné ke konzumaci v těhotenství, neexistuje úplně lehká a univerzální odpověď.
Za první je potřebné zdůraznit, že ani neexistují vědecké výzkumy, které by na tuto otázku jasně odpověděly.
Zde ale více než jinde nejspíše platí, že zlatá je ta střední cesta. Na to, aby goji byly v těhotenství škodlivé, byste je musely konzumovat v extrémně velkém množství.
Zejména zde jde o látku zvanou betain, která je aminokyselinou.
Těhotenská cukrovka
Má sice celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, jako například podporu srdce, zmírnění svalové bolesti či podporu trávení, ve vyšších dávkách by ale mohla vyvolat kontrakce dělohy a způsobit tím potrat.
Když se na to podíváme z opačného úhlu pohledu, goji by ale stejně dobře mohly být v těhotenství užitečné při řadě potíží – těhotenské cukrovce, kašli nebo závratích.
Konzumace goji v těhotenství by tak také mohla mít přínos. Určitě ale bude velmi vhodné konzumovat tyto plody jen ve velmi omezené míře – pár bobulí denně.
Každá těhotná žena má také svou osobní anamnézu a individuální potřeby, které nejlépe zná jenom její ošetřující lékař.
Před samotným konzumováním goji byste se určitě měly nejprve poradit hlavně s ním.
Naposledy aktualizováno 15 října, 2023, autorem Redakce Magazínu